Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Kategorie WirtualneMedia TV

Wiktor Szostak: warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennego jadłospisu

363 0 0 00:02:50.9

Opublikowany: 20-05-2016

Codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, składniki mineralne, wapń, wysokowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają jednak przede wszystkim do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców oraz regularnej aktywności fizycznej. Ma to duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, nowotworów i choroby Alzheimera.

Komentarze (0) Dodaj komentarz

Nikt jeszcze nie dodał komentarza.

Komentuj film

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Dieta roślinna podstawą żywienia. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego, co jemy
380 00:03:02.9

Dieta roślinna podstawą żywienia. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego, co jemy

Najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej zakłada rezygnację z produktów mącznych i zbożowych, które mogą zawierać szkodliwy gluten na rzecz owoców i warzyw w stosunku 1:3. Do 0,5 kg tygodniowo warto z kolei ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i jego przetworzonych produktów. Naukowcy wskazują również na nowe źródła zdrowych tłuszczów w diecie – są nimi chociażby orzechy. Po raz pierwszy w piramidzie zostały też uwzględnione zioła.

Polskie firmy nie wykorzystują potencjału gospodarczego Ameryki Łacińskiej
505 00:02:24.6

Polskie firmy nie wykorzystują potencjału gospodarczego Ameryki Łacińskiej

Polskie firmy nie wykorzystują potencjału gospodarczego Ameryki Łacińskiej – ocenia Andrzej Arendarski, prezes Krajowej Izby Gospodarczej. Kupujemy tam dwa razy więcej niż sprzedajemy, mimo że w rejon ten trafia ponad 5 proc. światowego eksportu. Tymczasem import najważniejszego dla Polaków towaru z Ameryki Środkowej i Południowej, czyli bananów, systematycznie rośnie.

Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne
278 00:01:43.4

Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne

Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.

TAGI

bank cannes lions dzieci eurobank gospodarka internet inwestycje kampania spoleczna kampania społeczna konto kosmetyki kredyt napoj Orange piwo PKO BP Play Plus polsat praca samsung serce i rozum t-mobile telefonia komorkowa tvn Tymbark ubezpieczenia zdrowie zywnosc