Portal o mediach, reklamie, internecie, PR
Nr 1 w Polsce

Kategorie WirtualneMedia TV

Wiktor Szostak: warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennego jadłospisu

427 0 0 00:02:50.9

Opublikowany: 20-05-2016

Codzienna dieta powinna być bogata w witaminy, składniki mineralne, wapń, wysokowartościowe białko i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia zachęcają jednak przede wszystkim do spożywania jak największej ilości warzyw i owoców oraz regularnej aktywności fizycznej. Ma to duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy, nowotworów i choroby Alzheimera.

ZOBACZ RÓWNIEŻ

Dieta roślinna podstawą żywienia. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego, co jemy
412 00:03:02.9

Dieta roślinna podstawą żywienia. Owoce i warzywa powinny stanowić połowę tego, co jemy

Najnowsza Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej zakłada rezygnację z produktów mącznych i zbożowych, które mogą zawierać szkodliwy gluten na rzecz owoców i warzyw w stosunku 1:3. Do 0,5 kg tygodniowo warto z kolei ograniczyć spożycie mięsa czerwonego i jego przetworzonych produktów. Naukowcy wskazują również na nowe źródła zdrowych tłuszczów w diecie – są nimi chociażby orzechy. Po raz pierwszy w piramidzie zostały też uwzględnione zioła.

Polskie firmy nie wykorzystują potencjału gospodarczego Ameryki Łacińskiej
568 00:02:24.6

Polskie firmy nie wykorzystują potencjału gospodarczego Ameryki Łacińskiej

Polskie firmy nie wykorzystują potencjału gospodarczego Ameryki Łacińskiej – ocenia Andrzej Arendarski, prezes Krajowej Izby Gospodarczej. Kupujemy tam dwa razy więcej niż sprzedajemy, mimo że w rejon ten trafia ponad 5 proc. światowego eksportu. Tymczasem import najważniejszego dla Polaków towaru z Ameryki Środkowej i Południowej, czyli bananów, systematycznie rośnie.

Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne
319 00:01:43.4

Karol Okrasa: zdrowe posiłki wcale nie muszą być niesmaczne

Szef kuchni walczy ze stereotypami, że zdrowe jedzenie jest mało atrakcyjne i niesmaczne. Według Karola Okrasy każdą potrawę można przyrządzić i doprawić tak, by zachowała wartości odżywcze, trafiała w gust kulinarny i zaspokoiła potrzeby organizmu. Mistrz kuchni szczególnie poleca gotowanie na parze. Dzięki temu produkty zachowują naturalny smak.

TAGI

bank biedronka cannes lions dzieci eurobank internet kampania spoleczna kampania społeczna kosmetyki kredyt lidl mBank napoj Orange piwo PKO BP Play Plus polsat samsung serce i rozum Szymon Majewski t-mobile telefonia komorkowa tvn tvp Tymbark ubezpieczenia zdrowie zywnosc